Zutaten & Utensilien einblenden
Cztery małe foremki wysmaruj delikatnie masłem i podsyp mąką. W średniej misce wymieszaj ręcznie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i skórkę pomarańczową.
Zrumień masło na małej patelni na średnim ogniu. Mieszaj, aż się rozpuści. Kontynuuj mieszanie i podgrzewanie, aż masło będzie pieniste i brązowawe. Wlej brązowe masło do miski miksera. Dodaj miód, sok pomarańczowy, mleko, cukier i lekko ubite jajka. Wymieszaj za pomocą łopatki, aż masa będzie gładka.
Na średnich obrotach miksera wymieszaj masę z mąką, aż utworzy się ciasto. Zeskrob boki i dno miski, aby do ciasta trafiły wszystkie składniki. Podziel ciasto na cztery porcje i ułóż w foremkach.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 28-30 minut lub do momentu, gdy włożona w środek wykałaczka wyjdzie czysta. W połowie pieczenia przykryj babeczki folią aluminiową. Gdy skończysz pieczenie, zostaw babki do ostygnięcia w piekarniku. Wyjmuj dopiero zupełnie ostudzone.
Pakowanie:
Przygotuj materiały do dekoracji – najlepiej to, co masz pod ręką, czyli sznurek, gałązki, np. świerku, jałowca, eukaliptusa, tui, wycięte ze skórki pomarańczy, układające się jak sprężynka paseczki (tzw. twisty), gałązki jarzębiny szyszki. Babki pakuj w ekologiczny papier, przewiązuj sznurkiem i ozdabiaj z wierzchu.
250 g | mąki |
1,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
1/2 łyżeczki | sody oczyszczonej |
2 łyżeczki | imbiru mielonego |
1 łyżka | skórki pomarańczowej |
8 łyżek | zrumienionego masła |
3/4 szklanki | miodu |
2 łyżki | świeżego soku pomarańczowego |
1/2 szklanki | mleka 3,2% |
2 | jajka |
1/4 szklanki | Cukru Pudru DIAMANT |
• ozdobne słoiki z zamykanym wiekiem
}