Ciasto

Batony cytrynowe

Opinie
  • Do 60 minut
  • Jedna blacha pocięta na batony
  • Łatwy

Słodka przekąska

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Baton cytrynowy
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

 

Zacznij od ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę 20x20 cm papierem do pieczenia.

W misie miksera dodaj masło i cukier puder. Ubijaj, aż masa będzie puszysta, około 3 minut.

Dodaj 1 szklankę mąki i sól. Mieszaj, aż ciasto się połączy, czyli około kilka minut. Na początku mieszanina będzie wyglądać na kruchą, ale połączy się. Ciasto jest gotowe, gdy ciasto można łatwo połączyć.

 

 

Krok 2/4

Ciasto dociśnij mocno do dna formy. Upewnij się, że ciasto ma tę samą grubość na całej powierzchni. Piecz około 20 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia, po czym wyjmij i ostudź na czas przygotowania nadzienia.


Krok 3/4

 

Czas na nadzienie!
Do miski miksera dodaj cukier i jajka, a następnie ubijaj je na gładką masę, czyli około 2 minuty.

Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj do połączenia. Wsyp mąkę i ponownie zmiksuj.


 

 

Krok 4/4

Nadzienie wylej na ostudzony kruchy spód i piecz około 20 minut lub do momentu, aż nadzienie zacznie się ładnie przypiekać, wtedy wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem i pokrój.


Składniki
Spód ciasta
100 g masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanka Cukru Pudru DIAMANT
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
nadzienie
1 szklanka Cukru Pudru (lub Drobnego) DIAMANT
2 duże jaja
1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżki mąki
do posypania Cukier Puder DIAMANT
arrow
}