Zutaten & Utensilien einblenden
Beza
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, podczas ubijania dodając stopniowo cukier. Na sam koniec dodaj mąkę i sok z cytryny, a całość delikatnie wymieszaj łyżką. Na wyłożoną papierem blachę wyciśnij krąg z bezowej masy
– najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.
Piecz przez 10 minut w temp. 150 °C, potem zmniejsz 110 °C i pozostaw w piekarniku na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.
Krem
Ubij żółtka razem z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę. Schłodzoną kremówkę połącz z kakao i – jeśli lubisz – korzennymi przyprawami, ubij i wmieszaj do żółtek.
6 | białek jaj |
1 łyżeczka | mąki ziemniaczanej |
300 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
500 ml | śmietany 30% (dobrze schłodzonej) |
1 łyżeczka | soku z cytryny |
szczypta | soli |
3 łyżki | kakao |
6 | żółtek jaj |
3 łyżki | Cukru Drobnego DIAMANT |
ok. 350 g | świeżych owoców |
opcjonalnie | korzenne przyprawy |
• blacha do pieczenia
}