Ciasto

Bûche de Noël

Opinie
  • 90 min
  • 2 rolady
  • Łatwy

Rolada z kremem z serka mascarpone

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

 

BISZKOPT

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec powoli cukier. W osobnym naczyniu zmiksuj żółtka, dodaj przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz kawę i aromat waniliowy. Pianę białkową delikatnie połącz z powstałym kremem. Przelej na płaską blachę/półkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź, żeby uzyskać w miarę płaską powierzchnię. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach. 

Od razu po upieczeniu posyp całą powierzchnię biszkoptu cukrem pudrem. Przykryj ręcznikiem kuchennym, odwróć do góry nogami, by można było zdjąć papier do pieczenia. Zawiń w rulon i odstaw do całkowitego przestygnięcia

 

Krok 2/3

KREM - NADZIENIE

Śmietanę ubij w mikserze na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder Diamant. Wmieszaj delikatnie serek mascarpone. Gdy biszkopt już ostygnie, delikatnie rozwiń rulon, zdejmij ręcznik. Nałóż krem i zawiń w rulon. Możesz pomóc sobie, zawijając całość finalnie w papier do pieczenia. Odstaw roladę do lodówki na około godzinę.

Krok 3/3

KREM CZEKOLADOWY

Podgrzej śmietanę, zdejmij w pieca i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do schłodzenia w lodówce, co jakiś czas mieszając. Krem powinien być gęsty, a nie lejący. Tak przygotowaną masę ubij lekko mikserem, żeby nadać jej puszystości. Roladę przekrój pod skosem na mniej więcej 1/4 długości. Dostaw mniejszą część do większej, tworząc kształt gałęzi. Smaruj kremem, wygładzaj, jeśli chcesz, dodaj odpowiednią fakturę drewna, aż uzyskasz pożądany efekt wizualny. Udekoruj wypiek. Wykorzystaj lukier, kształty z masy cukrowej (np. grzybki, gwiazdki…), płatki czekoladowe, żurawinę, orzechy, borówki, pierniczki lub inne ozdoby.

Składniki
Biszkopt
4 jajka
100 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 lyżeczka cynamonu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 filiżanka mocnej kawy
Krem do wypełnienia rolady
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
50 g Curku Pudru DIAMANT
Krem czekoladowy do wykończenia
3 tabliczki gorzkiej czekolady
250 ml śmietany kremówki
arrow
}