Zutaten & Utensilien einblenden
BISZKOPT
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec powoli cukier. W osobnym naczyniu zmiksuj żółtka, dodaj przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz kawę i aromat waniliowy. Pianę białkową delikatnie połącz z powstałym kremem. Przelej na płaską blachę/półkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź, żeby uzyskać w miarę płaską powierzchnię. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach.
Od razu po upieczeniu posyp całą powierzchnię biszkoptu cukrem pudrem. Przykryj ręcznikiem kuchennym, odwróć do góry nogami, by można było zdjąć papier do pieczenia. Zawiń w rulon i odstaw do całkowitego przestygnięcia
KREM - NADZIENIE
Śmietanę ubij w mikserze na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder Diamant. Wmieszaj delikatnie serek mascarpone. Gdy biszkopt już ostygnie, delikatnie rozwiń rulon, zdejmij ręcznik. Nałóż krem i zawiń w rulon. Możesz pomóc sobie, zawijając całość finalnie w papier do pieczenia. Odstaw roladę do lodówki na około godzinę.
KREM CZEKOLADOWY
Podgrzej śmietanę, zdejmij w pieca i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do schłodzenia w lodówce, co jakiś czas mieszając. Krem powinien być gęsty, a nie lejący. Tak przygotowaną masę ubij lekko mikserem, żeby nadać jej puszystości. Roladę przekrój pod skosem na mniej więcej 1/4 długości. Dostaw mniejszą część do większej, tworząc kształt gałęzi. Smaruj kremem, wygładzaj, jeśli chcesz, dodaj odpowiednią fakturę drewna, aż uzyskasz pożądany efekt wizualny. Udekoruj wypiek. Wykorzystaj lukier, kształty z masy cukrowej (np. grzybki, gwiazdki…), płatki czekoladowe, żurawinę, orzechy, borówki, pierniczki lub inne ozdoby.
4 | jajka |
100 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
1 łyżeczka | płaska proszku do pieczenia |
100 g | mąki pszennej |
4 łyżki | kakao |
2 łyżeczki | przyprawy do piernika |
1 lyżeczka | cynamonu |
1 łyżeczka | aromatu waniliowego |
1 filiżanka | mocnej kawy |
400 ml | śmietany kremówki |
150 g | serka mascarpone |
50 g | Curku Pudru DIAMANT |
3 tabliczki | gorzkiej czekolady |
250 ml | śmietany kremówki |
}