Ciasto

Ciasteczka jajeczka

Opinie
  • Do 30 minut
  • 12 szt
  • Łatwy

Ciasteczka kruche w kształcie jajek

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
ciasteczka-jajeczne
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

CIASTO

Masło z cukrem utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj do niej ekstrakt waniliowy. Jajka wbij jedno po drugim i wymieszaj, aż połączą się z masą. Dosyp mąkę, skrobię oraz sól i mieszaj dalej do momentu, aż ciasto stanie się plastyczne.

Krok 2/3

Ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Przy pomocy foremki w kształcie jajka, wycinaj jajowate kształty, a w co drugim "jajku" wytnij okrągły otwór w miejscu żółtka. Jajka z dziurką układaj na jajkach, a gdy wszystkie połówki znajdą swoją parę, ułóż jajka na blasze wyłożonej papierem i piec w 190°C przez ok. 10-12 minut.

Krok 3/3

Wyjmij, przestudź i udekoruj każde ciastko kleksem z żółtego dżemu (np. morelowego czy pomarańczowego) w miejscu żółtka.

Składniki
Spód ciasta
230 g masła
200 g Cukru Drobnego DIAMANT
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
480 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Będą ci potrzebne:

• foremka w kształcie jajka i małego kółka

Do udekorowania
• żółty dżem (np. morelowy albo pomarańczowy)


 

arrow
}