Zutaten & Utensilien einblenden
CIASTO
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, miksując dodawaj po kolei cukier drobny oraz waniliowy, potem żółtka, potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie skórkę cytrynową. Na koniec bardzo delikatnie wmieszaj do masy pianę z białek.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około godzinę. Ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
KREM
W
dużym naczyniu ubijaj śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, przerwij na
chwilę, dodaj cukier puder i rozdrobniony na mniejsze części serek.
Kontynuuj miksowanie, aż powstanie kremowy, gęsty krem.
150 g | masła (w temp. pokojowej) |
200 g | mąki ziemniaczanej uprzednio przesianej |
100 g | mąki pszennej uprzednio przesianej |
3 | jajka w temp. pokojowej |
150 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
16 g (opak.) | cukru waniliowego |
1,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
skórka otarta z 1 cytryny | |
do posypania | Cukru Pudru DIAMANT |
250 ml | słodkiej i dobrze schłodzonej śmietany kremówki |
250 g | serka mascarpone |
1/2 szklanki | Cukru Pudru DIAMANT |
• forma do babki
Do udekorowania:
• kilka listków mięty
• owoce (np. borówki, maliny)
}