Zutaten & Utensilien einblenden
Mąkę przesiej,a następnie wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą.
Jajko roztrzep za pomocą miksera.
Dodaj suche składniki oraz pokrojone na małe kawałki masło. Miksuj do uzyskania bryły ciasta.
Z powstałego ciasta uformuj kulkę i przełóż do woreczka foliowego. Zamknij i pozostaw w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów pozwalających wypełnić Twoją formę wraz z brzegami. Dobrze dognieć ciasto do brzegów, nakłuj spód widelcem i przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piecz przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj masę. Sok z cytryn przecedź przez sitko, by odsiać miąższ.
W garnku z grubym dnem, roztrzep jajka razem z cukrem pudrem Diamant. Dodaj sok cytrynowy i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Masa powinna zacząć gęstnieć, wówczas zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę oraz masło.
Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudź, zamieszaj ponownie i wylej na wierzch przygotowanego wcześniej ciasta. Udekoruj skórką z cytryny, owocami physalis, suszonym kokosem i miętą.
170 g | mąki pszennej |
40 g | Cukru Pudru DIAMANT |
80 g | masła |
1 | żółtko |
1 łyżka | śmietany 18% |
szczypta | soli |
2 szt | soku z cytyrny |
2 | jajka |
40 g | Cukier Puder DIAMANT |
70 g | białej czekolady |
70 g | masła |
skórka otarta z cytryny | |
owoce physalis | |
suszony kokos | |
mięta |
}