Ciasto

Cytrynowy mazurek

Opinie
  • 90 min
  • keksówka
  • Średniotrudny

Mazurek z cytrynową nutą

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Mąkę przesiej,a następnie wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. 

Jajko roztrzep za pomocą miksera. 

Dodaj suche składniki oraz pokrojone na małe kawałki masło. Miksuj do uzyskania bryły ciasta.

Krok 2/4

Z powstałego ciasta uformuj kulkę i przełóż do woreczka foliowego. Zamknij i pozostaw w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów pozwalających wypełnić Twoją formę wraz z brzegami. Dobrze dognieć ciasto do brzegów, nakłuj spód widelcem i przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piecz przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. 

Krok 3/4

W międzyczasie przygotuj masę. Sok z cytryn przecedź przez sitko, by odsiać miąższ.
W garnku z grubym dnem, roztrzep jajka razem z cukrem pudrem Diamant. Dodaj sok cytrynowy i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia. 

Masa powinna zacząć gęstnieć, wówczas zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę oraz masło.

Krok 4/4

Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudź, zamieszaj ponownie i wylej na wierzch przygotowanego wcześniej ciasta. Udekoruj skórką z cytryny, owocami physalis, suszonym kokosem i miętą.

Składniki
Spód ciasta
170 g mąki pszennej
40 g Cukru Pudru DIAMANT
80 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
na masę
2 szt soku z cytyrny
2 jajka
40 g Cukier Puder DIAMANT
70 g białej czekolady
70 g masła
do dekoracji:
skórka otarta z cytryny
owoce physalis
suszony kokos
mięta
arrow
}