Zutaten & Utensilien einblenden
Zacznij od serduszka.
Masło miksuj z cukrem przez kilka minut.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodawaj powoli do masy, potem dodaj śmietanę i barwnik, ciągle miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, dodając w trakcie szczyptę soli. Delikatnie połącz je z przygotowaną wcześniej masą.
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozprowadź ciasto na grubość wykrawacza (serca), którego będziesz używać.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Z przestudzonego ciasta wykrawaj serca.
Czas na ciasto czekoladowe.
Rozpuść w garnuszku masło na małej mocy palnika, dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść ją, mieszając cały czas. Odstaw na bok.
Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodając jajka i mleko, miksuj na średnich obrotach.
Dolej espresso oraz rozpuszczoną czekoladę, dalej miksując do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przełóż do formy na babkę, położonej papierem do pieczenia. Nałóż część ciasta, następnie ułóż serduszka ciasno, jedno obok drugiego w pionie, zalej resztą ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut
Gotową babkę posyp cukrem pudrem Diamant oraz liofilizowanymi malinami.
1 kostka | masła |
2 tabliczki | gorzkiej czekolady |
3 płaskie łyżeczki | proszku do pieczenia |
200 g | mąki pszennej |
130 g | Cukru Białego DIAMANT |
3 duże | jajka |
150 ml | mleka |
1 saszetka | cukru wanilinowego |
1 filiżanka | espresso |
do posypania | Cukier Puder DIAMANT |
do ozdoby | liofilizowane maliny |
3/4 kostki | masła |
150 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
4 duze | jajka |
250 g | mąki pszennej |
1,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
50 g | śmietany 18% |
czerwony barwnik (np. sok z buraka) |
• blacha keksówka
}