Zutaten & Utensilien einblenden
Kruche ciasto:
Wsyp do miski mąkę, dodaj cukier puder i pokrojone w kosteczki zimne masło, a następnie miksuj mikserem przez minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Możesz także rozcierać ciasto palcami lub siekać je na stolnicy. Dodaj wodę, miksuj jeszcze przez chwilę i zagniataj ręką, aż ciasto połączy się w większe kawałki. Złącz je w jednolitą kulę, rozpłaszcz na placek i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Jabłka:
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na plasterki. Wsyp cukier do garnka, na wierzch połóż jabłka i podgrzewaj wszystko około 3-4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj sok z cytryny i cukier waniliowy, a potem gotuj przez około 10 minut co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania wymieszaj z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.
Warstwa orzechowa:
Rozdrobnij w malakserze (lub posiekaj na desce) orzechy, przyprawę piernikową, rodzynki i skórkę kandyzowaną.
Ciasto:
Formę na tartę posmaruj grubo masłem. Wyjmij ciasto kruche z lodówki i podziel na 3 części. Jedną część odłóż, a pozostałe 2 połącz i rozwałkuj na placek, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dokładnie spód i boki formy, a tam, gdzie zabraknie ciasta, doklej je. Pozostałe ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, wykrawaj gwiazdki (najlepiej wykrawaczem lub foremką), a następnie połącz kawałki ciasta, rozwałkuj i wycinaj znowu… i tak aż do czasu, gdy ciasto się skończy. Pamiętaj, by ciasto było schłodzone, żeby gwiazdki zachowały swój kształt. Wycięte gwiazdki włóż na pół godziny do lodówki lub 15 minut do zamrażarki.
Na spód ciasta wyłóż rozdrobnione orzechy, a następnie jabłka. Na sam wierzch wyłóż gwiazdki. Brzegi ciasta i gwiazdki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Gotowe, udekorowane ciasto przełóż do piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C.
2 szklanki (300g) | mąki |
4 łyżki | Cukru Pudru DIAMANT |
200 g | masła |
2 łyżki | zimnej wody |
1 kg | jabłek |
1/4 szklanki | przyprawy piernikowej |
1/2 soku | cytryny |
1 łyżka | Cukru Pudru DIAMANT |
1 łyżka | budyniu śmietankowego |
1/3 szklanki | orzechów włoskich |
2 łyżeczki | przyprawy piernikowej |
1/4 szklanki | rodzynek |
2 łyżki | skórki startej z pomarańczy |
• forma do tarty o średnicy ok. 23 - 24 cm (ewentualnie tortownica 23 - 24 cm)
}