Ciasto

Karmelki z orzechami

Opinie
  • 20 min
  • ok. 10 sztuk
  • Łatwy

Słodka przekąska pełna chrupiących orzechów

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Część cukru przesyp na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu. Podgrzewaj, a gdy cukier już w zdecydowanej większości rozpuści się, dodaj masło, miód oraz pozostałą część cukru. Mieszaj intensywnie do całkowitego roztopienia i połączenia składników.


 

Krok 2/3

Przygotuj naczynie wyłożone papierem do pieczenia. Gdy dojdzie do całkowitego roztopienia cukru oraz zmieszania z pozostałymi składnikami, wyłącz grzanie i dodaj orzechy laskowe. Szybko wymieszaj i przelej na przygotowany papier. Możesz dodatkowo rozprowadzić karmel z orzechami po naczyniu, żeby ładnie się ułożył.

Krok 3/3

Odstaw do przestudzenia, ale nie wstawiaj do lodówki. Karmelki powinny być zwarte, ale zbyt mocne przestudzenie spowoduje, że będzie bardzo ciężko je pokroić. Gdy karmel zastygnie, pokrój masę na dowolnej wielkości kawałki. Możesz zapakować je na prezent!


Składniki
250 g Cukru Trzcinowego Dry Deremera DIAMANT
1/2 szklanki miodu gryczanego
30 g masła
150 g orzechów laskowych
arrow
}