Lukrowane króliczki

Opinie
  • Do 15 minut
  • ok. 20 szt. pierniczków
  • Łatwy

Zabawne ciasteczka z kolorowym lukrem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
KRUCHE KROLICZKI
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/6

KRUCHE CIASTO

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Składniki wrzuć do miksera i miksuj, aż ciasto stworzy gładką kulę lub umieść w misie, posiekaj je nożem i wyrób krótko do połączenia się składników. Kruche ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Krok 2/6

WYKRAWANIE

Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj okrągłe kształty i układaj na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.

Krok 3/6

LUKIER KRÓLEWSKI

W misie miksera umieść wszystkie składniki i ucieraj przez około 10-20 minut na najniższych obrotach (by cukier nie napowietrzył się; pęcherzyki powietrza sprawiają, że lukier pęka). Ucieraj do momentu, aż nie będzie ani jednej, małej grudki. Idealna konsystencja do lukrowania dużych, płaskich powierzchni to ta, w której lukier nie spływa ze szpatułki, lecz delikatnie się na niej zagina. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – więcej białka.


Krok 4/6

DEKOROWANIE

Przełóż lukier do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i polukruj ciastka. Zanurzaj pianki marshmallow do połowy w lukrze, a następnie w cukrze dekoracyjnym, i umieszczaj na świeżo polukrowanych ciasteczkach tak, by idealnie się z nimi połączyły.

Krok 5/6

Z cukierków typu lentilky zrób łapki zajączka.

Krok 6/6

Lentilky w całości kładź płasko, a te przekrojone na pół, skierowane wąskim bokiem do góry.

Składniki
Kruche ciasto
90 g zimnego masła
100 g Cukru Pudru DIAMANT
175 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka 1 laski wanilii
szczypta soli
Lukier królewski
ok. 65 g białka (z 2 jajek)
300 g Cukru Pudru DIAMANT
ok. 4-5 kropli soku z cytryny
Warkocz
100 g kruche ciasto
Pszczółka
garść rodzynki w czekoladzie
garść migdały
100 g Cukru Pudru DIAMANT
2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
szczypta kurkumy jako naturalny, żółty barwnik
Będą ci potrzebne:

• rękaw cukierniczy
• odpowiednia końcówka

Do udekorowania:

• pianki marshmallow
• cukierki typu lentilky
• Cukier Dekoracyjny DIAMANT


 

arrow
}