Zutaten & Utensilien einblenden
Mąkę przesiej,a następnie wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą.
Jajko roztrzep za pomocą miksera.
Dodaj suche składniki oraz pokrojone na małe kawałki masło. Miksuj do uzyskania bryły ciasta.
Z powstałego ciasta uformuj kulkę i przełóż do woreczka foliowego. Zamknij i pozostaw w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów pozwalających wypełnić Twoją formę wraz z brzegami. Dobrze dognieć ciasto do brzegów, nakłuj spód widelcem i przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piecz przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj masę. Do garnka z grubym dnem wlej śmietanę i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i podgrzewaj tylko do czasu rozpuszczenia czekolady, często mieszając.
Zdejmij z palnika, dodaj sok z buraka, wymieszaj i zostaw do lekkiego przestygnięcia.
Na kruchy spód wcześniej przygotowany, nałóż konfiturę malinową rozprowadzając równomiernie po dnie.
Całość delikatnie przykryj różową masą i odstaw do całkowitego przestudzenia, a następnie do lodówki na minimum godzinę.
170 g | mąki pszennej |
40 g | Cukru Pudru DIAMANT |
80 g | masła |
1 | żółtko |
1 łyżka | śmietany 18% |
szczypta | soli |
75 ml | śmietanka kremówka |
4 łyżki | soku z buraka |
5 łyżek | konfitury malinowej z naszego przepisu |
150 g | białej czekolady |
liofilizowane maliny i ananasy | |
rozkruszone migdały |
}