Ciasto

Malinowo-czekoladowy mazurek

Opinie
  • 90 min
  • 1 keksówka
  • Średniotrudny

Różowy mazurek

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Mąkę przesiej,a następnie wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. 

Jajko roztrzep za pomocą miksera. 

Dodaj suche składniki oraz pokrojone na małe kawałki masło. Miksuj do uzyskania bryły ciasta. 

Z powstałego ciasta uformuj kulkę i przełóż do woreczka foliowego. Zamknij i pozostaw w lodówce przez około 1 godzinę.

Krok 2/4

Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów pozwalających wypełnić Twoją formę wraz z brzegami. Dobrze dognieć ciasto do brzegów, nakłuj spód widelcem i przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piecz przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.


Krok 3/4

W międzyczasie przygotuj masę. Do garnka z grubym dnem wlej śmietanę i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i podgrzewaj tylko do czasu rozpuszczenia czekolady, często mieszając. 

Zdejmij z palnika, dodaj sok z buraka, wymieszaj i zostaw do lekkiego przestygnięcia.

Krok 4/4

Na kruchy spód wcześniej przygotowany, nałóż konfiturę malinową rozprowadzając równomiernie po dnie. 

Całość delikatnie przykryj różową masą i odstaw do całkowitego przestudzenia, a następnie do lodówki na minimum godzinę.


Składniki
Spód ciasta
170 g mąki pszennej
40 g Cukru Pudru DIAMANT
80 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
na masę
75 ml śmietanka kremówka
4 łyżki soku z buraka
5 łyżek konfitury malinowej z naszego przepisu
150 g białej czekolady
do dekoracji:
liofilizowane maliny i ananasy
rozkruszone migdały
arrow
}