Ciasto

Muffinki z wróżbą

Opinie
  • Do 60 minut
  • ok. 20 muffinów
  • Trudny

Słodka wróżba andrzejkowa, jakiej jeszcze nie znasz!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

W garnuszku roztop masło i czekoladę, zdejmij z palnika i do ostudzonej masy dodaj mleko i 2 jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj trzepaczką. 

 

 Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przesiane przez sitko kakao, wszystko wymieszaj. Do suchych składników wlej wcześniej przygotowaną masę i całość wymieszaj łyżką - jedynie do momentu połączenia składników.

Krok 2/4

Blaszkę z papierowymi papilotkami lub foremkę do muffinów wyłóż masą - do 3/4 wysokości foremki.

 

Piecz przez 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra i dół).

 

Po wyciągnięciu z pieca, muffinka ostudź. Kiedy są już chłodne wytnij w każdym otwór na tyle duży, aby zmieściło się w środku kilka cukierków. Wycięte ciasto należy zachować. Do środka włóż kilka cukierków w tym samym kolorze, np. same niebieskie (to ważne!), aby zostało trochę miejsca do uzupełnienia muffinki ciastem

Krok 3/4

Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady połamaną w kosteczki umieść w metalowym naczyniu, które następnie umieść nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Podgrzewając wodę na małym ogniu, mieszaj czekoladę w miseczce aż do całkowitego rozpuszczenia.

Polewę od razu nałóż na wierzch muffinków i udekoruj różnokolorowymi cukierkami. Pozostaw, aby czekolada zastygła.

Krok 4/4

W andrzejkowy wieczór wystaw muffinki na stół wraz legendą, co oznaczają poszczególne kolory, np. czerwony to miłość, niebieski to spełnione marzenie, zielony to podróż… itd. Każdy uczestnik zabawy wybiera jednego muffina - nadzienie powie mu prawdę!

Składniki
100 g masła
90 g czekolady mlecznej
80 g czekolady deserowej
150 ml mleka
2 jajka
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g Cukru Trzcinowego DIAMANT
1,5 łyżki kakao
Cukierkki Lentilky lub m&m`s
1 czekolada mleczna na polewę
arrow
}