Zutaten & Utensilien einblenden
W garnuszku roztop masło i czekoladę, zdejmij z palnika i do ostudzonej masy dodaj mleko i 2 jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przesiane przez sitko kakao, wszystko wymieszaj. Do suchych składników wlej wcześniej przygotowaną masę i całość wymieszaj łyżką - jedynie do momentu połączenia składników.
Blaszkę z papierowymi papilotkami lub foremkę do muffinów wyłóż masą - do 3/4 wysokości foremki.
Piecz przez 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra i dół).
Po wyciągnięciu z pieca, muffinka ostudź. Kiedy są już chłodne wytnij w każdym otwór na tyle duży, aby zmieściło się w środku kilka cukierków. Wycięte ciasto należy zachować. Do środka włóż kilka cukierków w tym samym kolorze, np. same niebieskie (to ważne!), aby zostało trochę miejsca do uzupełnienia muffinki ciastem
Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady połamaną w kosteczki umieść w metalowym naczyniu, które następnie umieść nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Podgrzewając wodę na małym ogniu, mieszaj czekoladę w miseczce aż do całkowitego rozpuszczenia.
Polewę od razu nałóż na wierzch muffinków i udekoruj różnokolorowymi cukierkami. Pozostaw, aby czekolada zastygła.
W andrzejkowy wieczór wystaw muffinki na stół wraz legendą, co oznaczają poszczególne kolory, np. czerwony to miłość, niebieski to spełnione marzenie, zielony to podróż… itd. Każdy uczestnik zabawy wybiera jednego muffina - nadzienie powie mu prawdę!
100 g | masła |
90 g | czekolady mlecznej |
80 g | czekolady deserowej |
150 ml | mleka |
2 | jajka |
250 g | mąki |
1,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
120 g | Cukru Trzcinowego DIAMANT |
1,5 łyżki | kakao |
Cukierkki Lentilky lub m&m`s | |
1 | czekolada mleczna na polewę |
}