Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

KARMEL

Cukier wsyp na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Rozprowadź równomiernie na powierzchni. Ustaw średni ogień. Cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie zbrązowieje. Nie mieszaj - wystarczy, że będziesz poruszać patelnią. Nie dopuść do przepalenia, bo cukier stanie się gorzki. Gdy się skarmelizuje, dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i energicznie mieszaj. Po rozpuszczeniu masła, zdejmij z ognia i ciągle mieszając dolewaj powoli śmietanę, by powstał jednolity sos. Zostaw do lekkiego przestygnięcia, a potem przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2/4

CIASTO

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż równomiernie gruszki na karmelu. Przysyp orzechami. Odstaw na bok. W misce zmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i odstaw na bok. Za pomocą miksera utrzyj masło, następnie dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dorzuć do masy, białka odstaw do późniejszego ubicia. Po chwili dodaj ekstrakt waniliowy oraz połowę suchych składników wcześniej przygotowanych w misce. Gdy się połączą, dolej mleko, a pod koniec resztę suchych składników. Miksuj tylko do połączenia. Ubij białka za pomocą miksera do uzyskania puszystej, sztywnej i błyszczącej struktury. Delikatnie wmieszaj białka do przygotowanej masy. Najlepiej za pomocą łyżki. Składniki powinny się tylko połączyć.
Krok 3/4
Przełóż masę do formy z przygotowanym spodem. Wygładź górę, bo po upieczeniu stanie się spodem 😊Piecz w 180°C przez 35-40 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Odstaw do ostygnięcia na około 30 minut.
Krok 4/4
Nie przejmuj się, gdy zobaczysz lekko rozlany karmel poza formę. To się zdarza, jednak w niczym nie przeszkadza. Wystarczy, że przejedziesz nożem dookoła krawędzi, by łatwiej zdjąć obręcz. Nałóż talerz na wierzch ciasta. Przytrzymaj i przyciśnij mocno, a następnie obróć ją do góry dnem. Zdejmij spód formy oraz papier - bardzo delikatnie!
Składniki
Na karmel
100 g masła o temp. pokojowej
3/4 szklanki Cukru Drobnego DIAMANT
100 ml śmietany 30-36%
Na ciasto:
2-3 gruszki, wydrążone i pokrojone w cienkie plastry
100 g masła
1 szklanka prażonych i posiekanych orzechów włoskich
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu wnialiowego
3/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
Będą ci potrzebne:

• tortownica 24 cm
• papier do pieczenia

 



 

arrow
}