Zutaten & Utensilien einblenden
Płatki owsiane przyrumień na rozgrzanej patelni i odłóż do ostudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzyj do białości wraz z cukrem drobnym Diamant.
Przełóż do miski ostudzone płatki i dodaj kolejno mleko, mąkę, utarte żółtka jaj, ubitą pianę z białek jaj, aromat oraz sodę. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do formy np. kwadratowej o boku 20 cm.
Piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. W tym celu rozpuść połamaną czekoladę w rondelku wraz z mlekiem, masłem i cukrem wanilinowym. Cały czas mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Polej polewą mazurek i posyp drobinkami liofilizowanych owoców, płatkami jadalnych kwiatów oraz cukrem dekoracyjnym Diamant.
80 g | górskich płatków owsianych |
50 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
2 | jaja |
2 łyżki | mleka |
2 łyżki | mąki |
0,5 łyżeczki | sody oczyszczonej |
kilka kropli | aromatu migdałowego |
100 g | czekolady deserowej |
3 łyżki | mleka |
1 łyżka | masła |
1 łyżka | cukru wanilowego |
1-2 łyżeczki | Cukru Dekoracyjnego DIAMANT |
garść | liofilizowanych owoców (malin, truskawek, ananasa) |
płatki jadalnych kwiatów |
}