Ciasto

Owsiany mazurek

Opinie
  • Do 60 minut
  • 1 szt
  • Średniotrudny

Na świąteczny stół

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Płatki owsiane przyrumień na rozgrzanej patelni i odłóż do ostudzenia.

Krok 2/4

Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzyj do białości wraz z cukrem drobnym Diamant.

Przełóż do miski ostudzone płatki i dodaj kolejno mleko, mąkę, utarte żółtka jaj, ubitą pianę z białek jaj, aromat oraz sodę. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do formy np. kwadratowej o boku 20 cm.

Krok 3/4

Piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.


Krok 4/4

Przygotuj polewę czekoladową. W tym celu rozpuść połamaną czekoladę w rondelku wraz z mlekiem, masłem i cukrem wanilinowym. Cały czas mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Polej polewą mazurek i posyp drobinkami liofilizowanych owoców, płatkami jadalnych kwiatów oraz cukrem dekoracyjnym Diamant.

Składniki
Na ciasto
80 g górskich płatków owsianych
50 g Cukru Drobnego DIAMANT
2 jaja
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropli aromatu migdałowego
Na polewę
100 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru wanilowego
Do posypania
1-2 łyżeczki Cukru Dekoracyjnego DIAMANT
garść liofilizowanych owoców (malin, truskawek, ananasa)
płatki jadalnych kwiatów
arrow
}