Zutaten & Utensilien einblenden
Rozpuść masło, dodaj cukier drobny Diamant, miód oraz przyprawę do piernika i podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie przygotuj w misce przesianą mąkę zmieszaną wraz z sodą oczyszczoną.
Dodaj do sypkich składników wcześniej przygotowaną mieszankę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem na niskich obrotach.
Tak przygotowane ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Gdy ciasto będzie schłodzone, oderwij część i rozwałkuj na cienki placek, z którego wycinaj pierniczki.
W zależności od kształtu, wytnij wąski, pionowy fragment pierniczka, dzięki któremu będzie można zawiesić go później na kubku. Możesz także nieco zdeformować pierniczek, żeby mógł sam utrzymać się na krawędzi naczynia.
Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Udekoruj lukrem (najlepiej tym wykonanym z cukru pudru Diamant - zmieszanego z wodą i sokiem z cytryny do pożądanej konsystencji), np. przez cukierniczy rękaw, który umożliwia precyzyjną dekorację.
300 g | mąki tortowej |
1 | jajko |
50 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
do lukru | Cukru Puder DIAMANT |
100 g | masło |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
150 g | miodu |
50 g | przyprawy do piernika |
}