Zutaten & Utensilien einblenden
Miód wlej do rondelka, rozgrzej. Włóż pokrojone w kostkę masło, mieszaj aż do roztopienia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z miodem.
Mąkę przesiej z proszkiem do miski. Wsyp kakao przyprawę do piernika i sodę. Wymieszaj. Wsyp do rondelka z masą miodową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy. Piecz godzinę w temp 170 stopni. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na 2 blaty.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i śmietaną. Rozwałkuj i przełóż nią blaty. Pokrój na mniejsze porcje. Oblej polewą czekoladową (lub roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka). Odstaw do zastygnięcia.
500 g | mąki pszennej |
270 g | Cukru Pudru DIAMANT |
4 | jaja |
100 g | masła |
7 łyżek | płynnego miodu |
2 łyżki | kakao |
1 łyżeczka | przyprawy do piernika |
sól | |
1/2 łyżeczka | sody |
1/2 łyżeczka | proszku do pieczenia |
150 g | masy marcepanowej |
100 g | Cukru Pudru DIAMANT |
2-3 łyżki | śmietany |
polewa czekoladowa (lub czekolada z odrobiną mleka) |
Cukier Dekoracyjny DIAMANT | |
świeże owoce |
• foremka
}