Ciasto

Pistacjowe torrone

Opinie
  • 30 min + 6 godz. studzenia
  • 4 szklanki
  • Łatwy

Włoski klasyk na świąteczny stół… lub jako prezent!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Białka ubij na sztywną pianę.


W międzyczasie do garneczka wlej miód, nasyp cukier puder Diamant i doprowadź do wrzenia. Gotuj mieszając przez 6-8 minut. Powinien powstać gęsty syrop.


Do ubitych białek wlewaj powoli syrop, mając włączony mikser na niskich obrotach. Po przelaniu całości syropu, dodaj rodzynki oraz orzechy i zwiększ obroty. Wyrabiaj masę przez 5 minut.

Krok 2/2

Przygotuj naczynie o wymiarach 20x20 lub mniejsze, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Rozprowadź w miarę równomiernie i przykryj papierem do pieczenia. Wygładź ręką lub łyżką i odstaw do stwardnienia na około 5-6 godzin.

Składniki
200 g Cukru Pudru DIAMANT
200 g miodu płynnego wielokwiatowego
2 białka
150 g obranych orzechów pistacjowych
50 g rodzynek pokrojonych
arrow
}