Zutaten & Utensilien einblenden
Zacznij od spodu. Ciastka pokrusz, dodaj masło i wymieszaj aż powstanie zwarta masa. Wyłóż dno blachy, dobrze dogniatając.
Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Pozostaw do schłodzenia.
Czas na masę serową. Wszystkie składniki oprócz jajek umieść w misce miksera. Miksuj do połączenia składników. Dodawaj po 1 jajku ciągle miksując.
Masę wylej do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Od razu zmień temperaturę na 150 stopni i piecz przez 20 minut.
Po tym czasie obniż temperaturę do 120 stopni i pozostaw przez 2 godziny. Po zakończeniu pieczenia, uchyl drzwi piekarnika i zostaw sernik do całkowitego przestygnięcia.
Gdy sernik całkiem ostygnie, włóż go do lodówki na co najmniej na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Na sam koniec przygotuj masę ube. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Zblenduj na jednolitą masę i pozostaw do przestygnięcia. UWAGA! Jeśli oczekujesz intensywniejszego fioletu sernika, dodaj sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.
200 g | ciasteczek owsianych |
2 łyżki | miękkiego masła |
650 g | twarogu sernikowego |
1/2 szklanki | Cukru Drobnego DIAMANT |
250 g | masy UBE (przepis poniżej) |
3/4 szklanki | kwaśnej śmietany |
1 łyżeczka | ekstraktu waniliowego |
3 łyżeczki | ekstraktu z ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta. Nie jest niezbędnym składnikiem do powstania smakowitego ciasta) |
3 | jajka |
szczypta | soli |
300 g | fioletowych ziemniaków |
100 g | mleczka kokosowego |
100 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
100 g | mleka skondensowanego niesłodzonego |
}