Zutaten & Utensilien einblenden
Spód:
Wrzuć płatki owsiane i migdały do miski, a następnie zmiksuj do połączenia. Dodaj cukier oraz olej kokosowy, zmiksuj na wilgotną mieszankę. Masę przełóż do formy. Mocno wciśnij i dociśnij również po bokach. Piecz w 180°C przez około 10-15 minut, aż masa stanie się złotobrązowa. Odstaw do schłodzenia.
Warstwa żurawinowa:
W małym rondelku wymieszaj żurawinę, wodę i syrop klonowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż żurawina się rozpadnie. Za pomocą blendera przetrzyj żurawinę dodając trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dodaj 1 łyżeczkę agaru w proszku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Posmaruj sosem żurawinowym spód sernika wstaw do lodówki na 15 minut.
Czekolada i dekoracje:
Orzechy nerkowca mocz w wodzie przez noc lub minimum 3-4 godziny. W małym rondelku na małym ogniu rozpuść białą czekoladę oraz masło. Odstaw na bok. W misie blendera lub robota kuchennego umieść orzechy nerkowca, cukier i mleko kokosowe. Miksuj do całkowitej gładkości. Dodaj roztopioną białą czekoladę i miksuj do połączenia. Mieszankę wylej na ciasto i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Na sam koniec czekoladowy wierzch udekoruj żurawiną i gałązkami rozmarynu. Podawaj od razu!
1,5 szklanki | płatków owsianych bezglutenowych |
1/2 szklanki | migdałów |
5 łyżek | oleju kokosowego (roztopionego) |
2 łyżki | Cukru Drobnego DIAMANT |
2 szklanki | żurawiny (świeżej lub mrożonej) |
1 szklanka | wody |
1/4 szklanki | Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT |
1 łyżeczka | agaru |
2/3 szklanki | mleka kokosowego |
1 szklanka | orzechów nerkowca (namoczone) |
3/4 szklanki | masła kakaowego lub zwykłego |
1/4 szklanki | Cukru Drobnego DIAMANT |
szczypta | soli |
100 g | białej czekolady |
• blacha do tarty
}