Zutaten & Utensilien einblenden
BABKA
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj w dużej misce. Pokrój masło na kawałki i zmiksuj w drugiej misce, stopniowo dodając cukier i ucierając całość na jednolitą masę. Dodaj po kolei 6 jajek, miksując za każdym razem. Dodaj suche składniki z pierwszej miski, wymieszaj i dodaj olej. Dolej octu i wszystko dokładnie zmiksuj.
Do zmiksowanej masy wrzuć borówki. Dokładnie wysmaruj masłem formę na babkę i podsyp delikatnie mąką. Wlej masę do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę ze 180 do 165 stopni i piecz 45 min.
„WŁOSY" Z KARMELU
Wsyp cukier na patelnię. Podgrzewaj i mieszaj ruszając patelnią (NIE
ŁYŻKĄ, bo powstaną grudki!). Gdy cukier się skarmelizuje, odstaw do
lekkiego przestygnięcia i obserwuj, jak gęstnieje. Gdy konsystencja
cukru stanie się „ciągnąca”, rozpocznij tworzenie nitek, czyli włosów,
wyciągając je z masy przy pomocy widelca, chwytając palcami, tworząc
coraz większy kłębek.
DEKOROWANIE
Upieczoną i wystudzoną babkę udekoruj białym lukrem (przepis jak zrobić lukier TUTAJ), borówkami oraz listkami mięty. Na środku babki umieść kłębek „włosów” z karmelu.
6 szt | jajek |
25 g | masła |
2 szklanki | mąki ziemniaczanej |
6 łyżek | mąki pszennej |
1 szklanka | Cukru Drobnego DIAMANT |
6 łyżek | oleju |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
100 g | borówki amerykańskiej lub innych owoców |
1 łyżka | octu |
pare łyżek | Cukru Drobnego DIAMANT |
• forma do babki
Do udekorowania:
• borówki lub inne owoce
• listki mięty
}