Ciasto

Wiosenna babka

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 foremka do babki
  • Łatwy

Klasyczna, maślana babka w wiosennym wydaniu

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Wiosenna babka
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

BABKA

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj w dużej misce. Pokrój masło na kawałki i zmiksuj w drugiej misce, stopniowo dodając cukier i ucierając całość na jednolitą masę. Dodaj po kolei 6 jajek, miksując za każdym razem. Dodaj suche składniki z pierwszej miski, wymieszaj i dodaj olej. Dolej octu i wszystko dokładnie zmiksuj.

Krok 2/4

Do zmiksowanej masy wrzuć borówki. Dokładnie wysmaruj masłem formę na babkę i podsyp delikatnie mąką. Wlej masę do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę ze 180 do 165 stopni i piecz 45 min.

Krok 3/4

„WŁOSY" Z KARMELU

Wsyp cukier na patelnię. Podgrzewaj i mieszaj ruszając patelnią (NIE ŁYŻKĄ, bo powstaną grudki!). Gdy cukier się skarmelizuje, odstaw do lekkiego przestygnięcia i obserwuj, jak gęstnieje. Gdy konsystencja cukru stanie się „ciągnąca”, rozpocznij tworzenie nitek, czyli włosów, wyciągając je z masy przy pomocy widelca, chwytając palcami, tworząc coraz większy kłębek.

Krok 4/4

DEKOROWANIE

Upieczoną i wystudzoną babkę udekoruj białym lukrem (przepis jak zrobić lukier TUTAJ), borówkami oraz listkami mięty. Na środku babki umieść kłębek „włosów” z karmelu.

Składniki
Masa serowa
6 szt jajek
25 g masła
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g borówki amerykańskiej lub innych owoców
1 łyżka octu
"Włosy" z karmelu
pare łyżek Cukru Drobnego DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• forma do babki

Do udekorowania:
• borówki lub inne owoce
• listki mięty


 

arrow
}