Desery

Koreański szaszłyk z tofu

Opinie
  • 5 minut
  • kilka szaszłyków
  • Łatwy

Koreańskie szaszłyki z tofu

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Składniki sosu (sos chilli, sos sojowy, cukier trzcinowy, ketchup i czosnek) wymieszaj że sobą. Tofu pokrój na grube plastry. Różyczki brokuła oraz pieczarki pokrój na pół.

Krok 2/5

Nadziewaj na patyki na przemian - tofu, brokuł, pieczarka. Posmaruj odrobiną oliwy z oliwek.

Krok 3/5

Szaszłyki wstaw do piekarnika z funkcją grillowania (nagrzanego do 180 stopni) lub na rozgrzanego grilla. Piecz około 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej strony.

Krok 4/5

Następnie posmaruj szaszłyki  sosem i podpiekaj z jednej strony 5 minut, obróć, posmaruj sosem i znów piecz ok. 5 minut. Czynność powtarzaj do wyczerpania sosu. Podczas pieczenia pilnuj, by szaszłyki się nie przypaliły.

Krok 5/5

Gotowe szaszłyki podawaj z ryżem oraz kimchi, posypane sezamem.

Składniki
1 opakowanie tofu
kilka różeczek brokułu
kilka ciemnych pieczarek
1 cebula dymna
oliwa z oliwek
ryż oraz kimchi (opcjonalnie, jako dodatek)
100 ml sosu chili
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka Cukru Trzcinowego DIAMANT
70 ml ketchupu
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
biały sezam do posypania
Będą ci potrzebne:

• patelnia


 

arrow
}