Zutaten & Utensilien einblenden
Zacznij od biszkoptu.
Mleko podgrzej, dorzuć do tego masło i poczekaj aż się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
W misce miksera ubij białka na sztywno - na najwyższych obrotach. Dodaj żółtka i zmniejsz obroty. Następnie dosyp cukier drobny Diamant. Miksuj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zajmie to około 5 minut.
W międzyczasie do naczynia z mlekiem i masłem dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
Gdy masa biszkoptowa będzie już gotowa do dalszych kroków, dosyp szczyptę soli, wlej ocet i dosyp mąkę. Delikatnie wymieszaj i dolej przygotowaną przed chwilą miksturę mleczno maślaną.
Tak przygotowaną masę przełóż do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Odstaw do przestudzenia.
Czas na wsad ciasta.
Przygotuj miskę o średnicy nieco mniejszej od średnicy upieczonego biszkoptu. Wyłóż ją folią spożywczą. Nakładaj lody o różnych smakach, dociskając żeby wypełnić wolne przestrzenie.
Po napełnieniu miski, zamknij biszkoptem i przełóż do zamrażarki na min. 30 minut.
Pora na bezę!
Białka ubij na maksymalnych obrotach miksera, dosypując cukier oraz sól. Masa powinna być sztywna.
Wyciągnij
z zamrażalnika miskę z lodami i biszkoptem. Delikatnie zdejmij miskę,
odetnij nadmiar biszkopta i ściągnij folie spożywczą.
Nałóż
fantazyjnie masę bezową na przygotowaną mrożoną kulę. Odstające „fale"
bezy ładnie się przypiekają, tworząc ciekawy wzorek.
Przypiecz bezę palnikiem kuchennym/cukierniczym delikatnie przypiekając masę. Gotowe ciasto możesz ozdobić zimnymi ogniami czy racą i odpalić je o północy w Sylwestra. Do siego roku!
150 g | mąki pszennej |
125 ml | mleko |
100 g | Cukier Drobnego DIAMANT |
1 łyżka | masła |
3 | białka |
3 | żółtka |
1 łyżeczka | octu |
1 łyżeczka | sody oczyszczonej |
szczypta | soli |
1,5 - 2 l | lodów |
3 | białka |
100 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
szczypta | soli |
}