Ciasto

Baked Alaska

Opinie
  • Do 30 minut
  • 1 ciasto w formie 20 cm
  • Łatwy

Imponujące ciasto na wyjątkową imprezę

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Zacznij od biszkoptu.

Mleko podgrzej, dorzuć do tego masło i poczekaj aż się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

W misce miksera ubij białka na sztywno - na najwyższych obrotach. Dodaj żółtka i zmniejsz obroty. Następnie dosyp cukier drobny Diamant. Miksuj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zajmie to około 5 minut. 

W międzyczasie do naczynia z mlekiem i masłem dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.

Gdy masa biszkoptowa będzie już gotowa do dalszych kroków, dosyp szczyptę soli, wlej ocet i dosyp mąkę. Delikatnie wymieszaj i dolej przygotowaną przed chwilą miksturę mleczno maślaną.

Tak przygotowaną masę przełóż do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Odstaw do przestudzenia.

 

 

Krok 2/3

Czas na wsad ciasta.
Przygotuj miskę o średnicy nieco mniejszej od średnicy upieczonego biszkoptu. Wyłóż ją folią spożywczą. Nakładaj lody o różnych smakach, dociskając żeby wypełnić wolne przestrzenie.

Po napełnieniu miski, zamknij biszkoptem i przełóż do zamrażarki na min. 30 minut.


Krok 3/3

Pora na bezę!
Białka ubij na maksymalnych obrotach miksera, dosypując cukier oraz sól. Masa powinna być sztywna.


Wyciągnij z zamrażalnika miskę z lodami i biszkoptem. Delikatnie zdejmij miskę, odetnij nadmiar biszkopta i ściągnij folie spożywczą.


Nałóż fantazyjnie masę bezową na przygotowaną mrożoną kulę. Odstające „fale" bezy ładnie się przypiekają, tworząc ciekawy wzorek.

 

Przypiecz bezę palnikiem kuchennym/cukierniczym delikatnie przypiekając masę. Gotowe ciasto możesz ozdobić zimnymi ogniami czy racą i odpalić je o północy w Sylwestra. Do siego roku!

 

 

Składniki
Na biszkopt:
150 g mąki pszennej
125 ml mleko
100 g Cukier Drobnego DIAMANT
1 łyżka masła
3 białka
3 żółtka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Na wsad:
1,5 - 2 l lodów
Na masę bezową:
3 białka
100 g Cukru Drobnego DIAMANT
szczypta soli
arrow
}