Desery

Taro mille - fioletowy tort naleśnikowy

Opinie
  • Do 60 minut
  • 1 rolada
  • Łatwy

Rolada z naleśników

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Najpierw naleśniki! Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Dodaj barwnik spożywczy do uzyskania mocno fioletowego koloru.

Patelnię lekko przesmaruj odrobiną oleju, rozgrzej olej, wylewaj masę i smaż cienkie naleśniki. Gotowe zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2/3

Czas na masę. Śmietanę kremówkę miksuj na maksymalnych obrotach, aż uzyskasz bitą śmietanę. 

 

Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z mascarpone. Część masy zostaw białą, do części dodaj odpowiednią ilość barwnika, by zabarwiła się na delikatny fiolet.

Krok 3/3

Naleśniki układaj w prostokąt z lekką zakładką na długość około 50-70 cm. Na 3/4 długości nakładaj masę fioletową, a na pozostałej białą. Zwijaj, tworząc roladę.

 

Roladę zawiń w folię kuchenną i przełóż lodówki na min. pół godziny.

Składniki
na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1 szklanka wody gazowanej
3 jajka
50 ml oleju
szczypta soli
fioletowy barwnik, np. domowy wywar z suszonych kwiatów klitorii + cytryna, lub naturalny barwnik spożywczy (możesz także zmieszać czerwony z niebieskim)
na masę:
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki Cukru Pudru DIAMANT
fioletowy barwnik (j.w.)
na polewę:
1 tabliczka białej czekolady
olej roślinny
fioletowy barwnik (j.w.)
orzeszki ziemne
arrow
}