Zutaten & Utensilien einblenden
Najpierw naleśniki! Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Dodaj barwnik spożywczy do uzyskania mocno fioletowego koloru.
Patelnię lekko przesmaruj odrobiną oleju, rozgrzej olej, wylewaj masę i smaż cienkie naleśniki. Gotowe zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Czas na masę. Śmietanę kremówkę miksuj na maksymalnych obrotach, aż uzyskasz bitą śmietanę.
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z mascarpone. Część masy zostaw białą, do części dodaj odpowiednią ilość barwnika, by zabarwiła się na delikatny fiolet.
Naleśniki układaj w prostokąt z lekką zakładką na długość około 50-70 cm. Na 3/4 długości nakładaj masę fioletową, a na pozostałej białą. Zwijaj, tworząc roladę.
Roladę zawiń w folię kuchenną i przełóż lodówki na min. pół godziny.
1 szklanka | mleka |
1 szklanka | maki |
1 szklanka | wody gazowanej |
3 | jajka |
50 ml | oleju |
szczypta | soli |
fioletowy barwnik, np. domowy wywar z suszonych kwiatów klitorii + cytryna, lub naturalny barwnik spożywczy (możesz także zmieszać czerwony z niebieskim) |
250 ml | śmietany kremówki |
250 g | serka mascarpone |
2 łyżki | Cukru Pudru DIAMANT |
fioletowy barwnik (j.w.) |
1 tabliczka | białej czekolady |
olej roślinny | |
fioletowy barwnik (j.w.) | |
orzeszki ziemne |
}