Zutaten & Utensilien einblenden
KRUCHE CIASTO
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wrzuć składniki do miksera
i miksuj aż ciasto stworzy gładką
kulę. Możesz też włożyć
je do miski, posiekać nożem i
ucierać krótko, aż się połączą. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w
lodówce przez
30 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, delikatnie podsypując mąką Wytnij z niego kształt jajka, najlepiej pomagając sobie wyciętym z papieru szablonem. Wytnij z ciasta długie paski o szerokości ok. 5 mm. Zakręcaj je ze sobą, tworząc warkocz. Ułóż go wzdłuż obwodu wyciętego uprzednio kształtu jajka. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.
OZDOBY
Z masy cukrowej lub marcepanowej o różnych kolorach powycinaj
kwiaty i udekoruj nimi zastygnięty mazurek.
175 g | mąki pszennej |
25 g | Cukru Pudru DIAMANT |
100 g | schłodzonego masła |
1 | żółtko |
szczypta | soli |
ok. 65 g | białka (z 2 jajek) |
300 g | Cukru Pudru DIAMANT |
ok. 4-5 kropli | soku z cytryny |
barwnik spożywczy, np. niebieski |
Do udekorowania:
• masa cukrowa lub marcepanowa
różne kolory
}