Inne

Ocet z resztek jabłek

Opinie
  • Do 30 minut
  • 1 butelka
  • Łatwy

Doskonały dodatek do potraw

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Ocet jablkowy
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Ogryzki wraz z gniazdami nasiennymi  i skórki pokrój na małe kawałki. Do przestudzonej wody dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Przełóż do słoika pokrojone ogryzki oraz skórki, zalej całe wodą.


Krok 2/3

Słoik przykryj ściereczką kuchenną, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 do 6 tygodni. Co kilka dni lekko potrząśnij słoikiem by zamieszać zawartość, a wystające kawałki jabłek schowaj pod powierzchnię wody. Wykonuj te czynności do momentu, aż zawartość opadnie na dno.

Krok 3/3

Powstały na wierzchu osad zdejmij, ocet przelej przez sitko lub gazę do butelki. Zakręć i odstaw na kolejne 4 tygodnie, by ocet dojrzał. Po tym czasie ponownie usuń osad z wierzchu i przecedź. Ocet jest gotowy!

Składniki
500 g ogryzków i skórek z jabłek (moga być całe jabłka)
4 łyżki Cukru DIAMANT
500 ml przegotowanej , letniej wody
Tagi:
jabłko
arrow
}