Zutaten & Utensilien einblenden
Ogryzki wraz z gniazdami nasiennymi i skórki pokrój na małe kawałki. Do przestudzonej wody dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Przełóż do słoika pokrojone ogryzki oraz skórki, zalej całe wodą.
Słoik przykryj ściereczką kuchenną, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 do 6 tygodni. Co kilka dni lekko potrząśnij słoikiem by zamieszać zawartość, a wystające kawałki jabłek schowaj pod powierzchnię wody. Wykonuj te czynności do momentu, aż zawartość opadnie na dno.
Powstały na wierzchu osad zdejmij, ocet przelej przez sitko lub gazę do butelki. Zakręć i odstaw na kolejne 4 tygodnie, by ocet dojrzał. Po tym czasie ponownie usuń osad z wierzchu i przecedź. Ocet jest gotowy!
500 g | ogryzków i skórek z jabłek (moga być całe jabłka) |
4 łyżki | Cukru DIAMANT |
500 ml | przegotowanej , letniej wody |
}