Jak sprytnie żelować?

Oto krótki poradnik jak skutecznie przygotować konfitury i dżemy.

Robienie dżemów, konfitur czy galaretek z Diamant jest proste i szybkie, jednak by przebiegło bez problemów, warto najpierw przygotować – słoiczki, owoce no i odpowiedni Cukier Żelujący Diamant.

Skąd wziąć owoce do przetworów?

Najlepsze owoce to te sezonowe, prosto z targu lub własnego ogrodu. Świeże i soczyste owoce to klucz do pysznych dżemów i konfitur.

Co dodawać do dżemu?

Nie bój się eksperymentować! Dodaj do dżemów i konfitur nietypowe dodatki, takie jak:
• Laska wanilii lub cynamon dla głębszego smaku
• Starta skórka cytrusów dla efektu orzeźwienia
• Imbir lub chilli dla odrobiny pikanterii
• Zioła, takie jak mięta czy rozmaryn, dla wyjątkowego aromatu
• Kawa i czekolada dla aksamitnej konsystencji
• Orzechy i kokos dla nuty chrupkości


Jak jeść dżemy i inne słodkości ze słoików?

 

Dżemy i konfitury są doskonałe nie tylko na chleb! Wypróbuj je również:
• Jako dodatek do mięs i serów na spotkania ze znajomymi
• Do grillowanych mięs i warzyw, by przełamywać smaki
• Do lodów, naleśników czy gofrów, by dodać nowej struktury i słodkości

Jak dobrać produkt Diamant do żelowego smakołyku?

Podstawą jest to, czy lubisz słodsze czy wytrawne smaki. Jeśli jesteś fanem słodkości, postaw na cukier 1:1, którego sypie się tak samo dużo, ile owoców. Jeśli robisz chutney do mięs, nie musi być tak słodko - postaw na 3:1. Wiele zależy także od tego, z jakimi owocami masz do czynienia - owoce leśne są z natury kwaśne, więc może zechcesz dodać więcej cukru. Brzoskwinie czy nektarynki możesz zażelować np. z cukrem 2:1.

Wybierz odpowiedni cukier