Jadalne

dekoracje

Święta to czas, gdy każdy detal ma znaczenie – także na stole. Oto pomysły na jadalne dekoracje i słodkie lifehacki, które dostarczą wrażeń wizualnych... i smakowych!

Jabłkowy świecznik

Szybki i efektowny świecznik? Wydrąż środek jabłka, aby zrobić miejsce na tealight. Aby miąższ nie ściemniał, posmaruj powierzchnię sokiem z cytryny. Jabłko oprósz cukrem pudrem Diamant,. Ustaw świecznik na stole i ciesz się jego ciepłym światłem!

Wizytówki na stół

Jak poinformować gości, gdzie znajduje się ich miejsce przy stole? Karteczkę z imieniem gościa włóż w nacięcie górnej części jabłka lub granatu. Taka dekoracja doda stołowi rustykalnego uroku!

Imienne pierniczki

W tym roku upiecz duże pierniki w różnych kształtach - po jednym dla każdego gościa. Na każdym napisz lukrem jego imię lub ksywkę i umieść na nakryciu – to słodka przekąska i spersonalizowana ozdoba zarazem!

 

Świąteczna krusta

Brzeg kieliszka lub szklanki zanurz w słodkim syropie, a następnie w cukrze dekoracyjnym Diamant (możesz dodać mu barw np. sokiem z buraka). Ta prosta krusta pięknie lśni w świetle choinkowych lampek i dodaje napojom słodkiej nuty!

Świąteczne kostki lodu

Do pojemnika na kostki lodu włóż dowolne świąteczne dodatki: gwiazdki anyżowe, laski cynamonu, żurawinę. Dodaj łyżeczkę złocistego cukru trzcinowego. Zalej wodą i zamroź. Gotowe kostki wrzuć do szklanek lub kieliszków i uzupełnij tym, co lubisz!

Oszronione owoce

Owoce (np. winogrona, żurawinę, figi) delikatnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Cukier wymieszaj z wodą, by stworzyć syrop. Posmaruj owoce syropem przy pomocy pędzelka i obtocz dokładnie w drobnym cukrze Diamant. Pozostaw do wyschnięcia na papierze do pieczenia przez ok. 1-2 godziny.

Najlepsze świąteczne przepisy

Święta to wypieki - a najlepsze są te domowe, przygotowane i udekorowane z sercem. Sprawdźcie nasze pomysły na niebanalne słodkości, które staną się najlepszą ozdobą świątecznego stołu!