Poznaj magię kolorów
Kolorowe wypieki nie tylko wywołują radość, lecz także… naturalnie dekorują rodzinny stół. Sprawdź, co znaczą najpopularniejsze, wiosenne kolory i dowiedz się, jak wprowadzić je do swojej kuchni - w naturalny sposób!
Kolorowe wypieki nie tylko wywołują radość, lecz także… naturalnie dekorują rodzinny stół. Sprawdź, co znaczą najpopularniejsze, wiosenne kolory i dowiedz się, jak wprowadzić je do swojej kuchni - w naturalny sposób!
Znaczenie: Pomaga osiągnąć wewnętrzny spokój oraz harmonię, koi nerwy i sprzyja relaksacji.
Jak ją wyczarować? Posiej zioła i nowalijki! Domowy ogródek wypełni Twój dom zielenią. By wyczarować zielone słodkości, zaopatrz się w matchę, czyli sproszkowaną zieloną herbatę z Japonii. Matcha zawojowała kulinarny świat, więc z łatwością znajdziesz ją w sklepie, by przygotować np. ten zieloniutki sernik.Znaczenie: To kolor miłości, delikatności, szczęścia. Jest barwą kojarzoną z ciepłem i przyjemnością.
Znaczenie: Symbolizuje energię, radość, entuzjazm i kreatywność. Pomarańczowy ożywia, poprawia nastrój i zachęca do działania.
Jak ją wyczarować? Pomarańczowy lukier czy krem powstaną, gdy dodasz sok z marchwi, najlepiej świeżo wyciśnięty. Tak słonecznym lukrem możesz ozdabiać np. kawałki marchewkowego ciasta.Znaczenie: Reprezentuje magię, duchowość, intuicję. Wnosi szczyptę luksusu i tajemnicy.
Jak go wyczarować? Polub się z jagodami! Te mocno barwiące owoce dodają kremom, lukrom i ciastom fioletową nutę. Jeśli wolisz mocniejszy odcień, poszukaj gotowych barwników z naturalnym składem, jak do naleśnikowego ciasta taro mille. Przyjemny dekoracyjny akcent zapewnią… jadalne bratki!Znaczenie: Symbolizuje pasję, miłość, siłę i energię życiową. To idealna barwa dla tych, którzy chcą żyć aktywnie.
Jak ją osiągnąć? Czerwone są często wiosenne tulipany. Czerwone ciasto czy lukier pomoże uzyskać dodatek soku z wiśni, aronii czy jagód. Jeśli lubisz owocowe desery, po prostu zmiksuj ulubione czerwone owoce i dodaj, np. do wiosennych mini-serniczków.Znaczenie: Symbolizuje radość, optymizm, energię i intelekt. Żółty pobudza apetyt i kojarzy się z orzeźwieniem.
Jak go osiągnąć? Żółty to baaardzo wielkanocny kolor! Na stole postaw słoneczne żonkile, a do lukru, kremu czy polewy dodaj… sok brzoskwiniowy. Do dekoracji użyj żółte jadalne bratki i plasterki cytryny, jak w tym słodkim, pszczółkowym serniku.Znaczenie: To kolor wyciszający, sprzyjający refleksji i pracy umysłowej. Jest barwą kojarzoną z harmonią i wewnętrznym spokojem.
Jak go osiągnąć? Wydaje się, że trudno wprowadzić niebieski na wielkanocny stół… ale mamy na to sposób! By uzyskać błękitny lukier czy krem, dodaj do nich silnie barwiące jagody. Zaskakujący, niebieski akcent uzyskasz dekorując swoje wypieki suszonymi kwiatami bławatka. Czyż nie pięknie prezentują się na lśniącej polewie lukrowej tej baby?