Zutaten & Utensilien einblenden
Przygotuj ciasto. W rondlu wymieszaj wodę, masło, sól i cukier i zagotuj. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mąkę, zamieszaj.
Wstaw rondelek z powrotem na kuchenkę i mieszaj przez około 2 minuty na małym ogniu.
Przełóż do miski miksera wyposażonego i ubijaj na niskich obrotach, pozwalając, aby para ulotniła się.
Dodawaj jajka, jedno po drugim, aż ciasto będzie ładne i gładkie. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na 30 minut.
Do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej do około 180 stopni. Kulki ciasta wrzucaj na olej i smaż przez około 4 minuty, aż będą miały złocisty kolor.
Kulki wykładaj na papier, by je odsączyć. Podawaj najlepiej ciepłe, opróśzone cukrem pudrem Diamant.
1 szklanka | wody |
100 g | masła |
szczypta | soli |
1 łyżka | Cukru Białego lub Drobnego DIAMANT |
1 szklanka | mąki uniwersalnej |
3 | jajka |
1 litr | oleju rzepakowego do smażenia |
do podania | Cukier Puder DIAMANT |
}