Ciasto

Brazylijskie pączki Sonhos

Opinie
  • 2 godziny
  • 12 sztuk
  • Łatwy

Popularne w Portugalii i Brazylii smażone pączki z chrupiącą skórką.

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Przygotuj ciasto. W rondlu wymieszaj wodę, masło, sól i cukier i zagotuj. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mąkę, zamieszaj.

 

Wstaw rondelek z powrotem na kuchenkę i mieszaj  przez około 2 minuty na małym ogniu.

Krok 2/3

Przełóż do miski  miksera wyposażonego i ubijaj na niskich obrotach, pozwalając, aby para ulotniła się.


Dodawaj jajka, jedno po drugim, aż ciasto będzie ładne i gładkie. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3/3

Do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej do około 180 stopni. Kulki ciasta wrzucaj na olej i smaż przez około 4 minuty, aż będą miały złocisty kolor. 


Kulki wykładaj na papier, by je odsączyć. Podawaj najlepiej ciepłe, opróśzone cukrem pudrem Diamant.

Składniki

1 szklanka wody
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka Cukru Białego lub Drobnego DIAMANT
1 szklanka mąki uniwersalnej
3 jajka
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
do podania Cukier Puder DIAMANT
arrow
}