Zutaten & Utensilien einblenden
Czas na ciasto. Do miski włóż masło, dodaj cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant, cukier drobny Diamant, wymieszaj.
Dodaj jajko, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj całość, a następnie przygotuj czekoladę, krojąc ją na małe kawałeczki. Pozostaw 1/5 kawałeczków czekolady do posypania ciastek na wierzchu.
Kawałeczki czekolady dodaj do masy, ponownie wymieszaj i utwórz kulę. Przełóż do lodówki zawiniętą w folię spożywczą.
Schłodź masę przez około 30 minut. Proces możesz skrócić do 15 minut, wkładając ciasto do zamrażarki - wówczas trzeba je trochę spłaszczyć
Łyżką do lodów nabierz porcję ciasta, utwórz zagłębienie, w którym umieścisz zmrożony kleksik z kremu czekoladowego. Domknij ciastem, rozpłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka „rozlewają się" podczas pieczenia. Udekoruj pozostałymi kawałkami czekolady. Odłóż na 15 minut do zamrażalnika.
200 g | miękkiego masła |
200 g | Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT |
120 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
1 | jajko |
280 g | mąki |
1 | cukier waniliowy |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia |
1/4 łyżeczki | soli |
1/4 łyżeczki | sody oczyszczonej |
140 g | kawałków czekoaldy |
krem czekoladowy |
}