Ciasto, Lody

Ciasteczka nadziane czekoladą

Opinie
  • 90 min
  • ok. 20 ciastek
  • Łatwy

Idealny comfort food, nie tylko na jesień!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Ciasteczka nadziane czekolada
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Zacznij od przygotowania wsadu z kremu czekoladowego. Na papierze kuchennym uformuj łyżeczką niewielkie „kleksy" czekoladowe. Umieść w zamrażarce na min. 30 minut. Muszą być twarde, żeby łatwo móc je przełożyć do ciasta.

 


Krok 2/4

Czas na ciasto. Do miski włóż masło, dodaj cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant, cukier drobny Diamant, wymieszaj. 

Dodaj jajko, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj całość, a następnie przygotuj czekoladę, krojąc ją na małe kawałeczki. Pozostaw 1/5 kawałeczków czekolady do posypania ciastek na wierzchu. 

Kawałeczki czekolady dodaj do masy, ponownie wymieszaj i utwórz kulę. Przełóż do lodówki zawiniętą w folię spożywczą. 

Schłodź masę przez około 30 minut. Proces możesz skrócić do 15 minut, wkładając ciasto do zamrażarki - wówczas trzeba je trochę spłaszczyć

Krok 3/4

Łyżką do lodów nabierz porcję ciasta, utwórz zagłębienie, w którym umieścisz zmrożony kleksik z kremu czekoladowego. Domknij ciastem, rozpłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka „rozlewają się" podczas pieczenia. Udekoruj pozostałymi kawałkami czekolady. Odłóż na 15 minut do zamrażalnika.

Krok 4/4
Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Pozostaw do przestygnięcia, wówczas lekko stwardnieją i staną się chrupiące oraz ciągnące
Składniki
200 g miękkiego masła
200 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT
120 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 jajko
280 g mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
140 g kawałków czekoaldy
krem czekoladowy
arrow
}