Zutaten & Utensilien einblenden
W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
Blenderem rozdrobnij liofilizowane truskawki na proszek
W misce miksera ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier i ubijaj na średnich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej masy, przez około 3 minuty. Wbij jajko, dodaj żółtko oraz ekstrakt waniliowy i dalej mieszaj na średnich obrotach przez chwilę.
Dosyp przygotowaną wcześniej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Mieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno odklejać się od łopatki i brzegów miski. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki i ponownie zmiksuj.
Gotowe ciasto podziel na 3 równe części. Umieść jedną część z powrotem w mikserze i dodaj sproszkowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Miksuj na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do drugiej części dodaj kakao i również wymieszaj.
Urwij niewielką porcję każdego z ciast, połącz ze sobą (np. w okrągłym wykrawaczu do ciastek), dociśnij je do siebie, aby przylegały i stworzyły jednolity kształt. Ciastka umieszczaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz, aż zaczną się rumienić. Powinno to zająć około 10-12 minut. Po upieczeniu przestudź, wówczas staną się chrupiące
420 g | mąki uniwersalnej |
3/4 łyżeczki | sody oczyszczonej |
3/4 tyżeczki | soli |
1/2 szklanki | liofilizowanych truskawek |
240 g | masła o temperaturze pokojowej |
100 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
1 duże | jajko |
1 duże | żółtko |
2 łyżeczki | ekstraktu wanilowego |
czerwony | barwnik spożywczy |
2 łyżki | kakao w proszku |
}