Ciasto

Ciastka neapolitańskie

Opinie
  • 90 min
  • 20-30 ciastek
  • Łatwy

Ciastka w kolorze

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Ciastka neapolitańskie
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia

 

 


Krok 2/4

W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól.

Blenderem rozdrobnij liofilizowane truskawki na proszek

W misce miksera ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier i ubijaj na średnich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej masy, przez około 3 minuty. Wbij jajko, dodaj żółtko oraz ekstrakt waniliowy i dalej mieszaj na średnich obrotach przez chwilę. 

Dosyp przygotowaną wcześniej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Mieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno odklejać się od łopatki i brzegów miski. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki i ponownie zmiksuj.

 

Krok 3/4

Gotowe ciasto podziel na 3 równe części. Umieść jedną część z powrotem w mikserze i dodaj sproszkowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Miksuj na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do drugiej części dodaj kakao i również wymieszaj.

Urwij niewielką porcję każdego z ciast, połącz ze sobą (np. w okrągłym wykrawaczu do ciastek), dociśnij je do siebie, aby przylegały i stworzyły jednolity kształt. Ciastka umieszczaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Krok 4/4

Piecz, aż zaczną się rumienić. Powinno to zająć około 10-12 minut. Po upieczeniu przestudź, wówczas staną się chrupiące

Składniki
420 g mąki uniwersalnej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 tyżeczki soli
1/2 szklanki liofilizowanych truskawek
240 g masła o temperaturze pokojowej
100 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 duże jajko
1 duże żółtko
2 łyżeczki ekstraktu wanilowego
czerwony barwnik spożywczy
2 łyżki kakao w proszku
arrow
}