Zutaten & Utensilien einblenden
Rozgrzej piekarnik do 190oC.
Włóż masło do dużej miski i dodaj cukier. Wymieszaj mikserem. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
Przesiej do masy najpierw mąkę, a potem przyprawy na wierzch. Wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając, aż ciasto się połączy.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wycinaj kółka foremką lub szklanką. Gotowe ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw odstępy między ciasteczkami. Wytnij krzyżyk na każdym ciasteczku. Dołóż rodzynki na końcach nacięć i pośrodku krzyżyka.
1 szklanka | mąki |
1/2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
szczypta | soli |
60 g | miękkiego masła |
1/2 szklanki | Cukru Białego DIAMANT |
1 | jajko |
1 łyżeczka | ekstraktu waniliowego |
1 | białko |
90 g | Cukru Pudru DIAMANT |
kilka kropli | soku z cytryny |
barwniki spożywcze | |
pisaki spożywcze - do wykonania napisów |