Zutaten & Utensilien einblenden
Zimne masło pokrój na małe kawałki. Wsyp do miski mąkę i cukier puder, następnie dodaj żółtko i pokrojone masło. Wyrabiaj ciasto dłońmi do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przykryj lub zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Gdy ciasto będzie mocno schłodzone, posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, a następnie wykrawaj ciasteczka o pożądanych kształtach.
Piecz w 180°C przez około 10 minut. Ciasteczka powinny być jasne lub lekko zarumienione.
Wsyp cukier puder do miseczki (lub miseczek, jeśli planujesz barwić lukier na kilka kolorów). Dodaj po łyżeczce wody do każdej miseczki i mieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej struktury.
Gęstym lukrem łatwiej wykonywać zdobienia. Dodaj do lukru naturalne barwniki i wymieszaj do połączenia. Ozdabiaj ciasteczka używając narzędzi do dekoracji.
250 g | mąki pszennej |
90 g | Cukru Pudru DIAMANT |
1 | żółtko |
190 g | zimnego masła |
• foremki do wycinania kształtów
• blacha do pieczenia
}