Ciasto

Lukrowane ciasteczka

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 250 g pierniczków
  • Średniotrudny

Zimowe ciasteczka zdobione lukrem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Pierniczki z lukrem
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Zimne masło pokrój na małe kawałki. Wsyp do miski mąkę i cukier puder, następnie dodaj żółtko i pokrojone masło. Wyrabiaj ciasto dłońmi do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przykryj lub zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Krok 2/5

Gdy ciasto będzie mocno schłodzone, posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, a następnie wykrawaj ciasteczka o pożądanych kształtach.

Krok 3/5

Piecz w 180°C przez około 10 minut. Ciasteczka powinny być jasne lub lekko zarumienione.

Krok 4/5
Domowy lukier

Wsyp cukier puder do miseczki (lub miseczek, jeśli planujesz barwić lukier na kilka kolorów). Dodaj po łyżeczce wody do każdej miseczki i mieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej struktury.

Krok 5/5

Gęstym lukrem łatwiej wykonywać zdobienia. Dodaj do lukru naturalne barwniki i wymieszaj do połączenia. Ozdabiaj ciasteczka używając narzędzi do dekoracji.

Składniki
250 g mąki pszennej
90 g Cukru Pudru DIAMANT
1 żółtko
190 g zimnego masła
Będą ci potrzebne:

• foremki do wycinania kształtów
• blacha do pieczenia


 

arrow
}