Zutaten & Utensilien einblenden
Połącz wszystkie składniki na kruche ciasto i jak najszybciej zagnieć. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 1/2 godziny. Schłodzonym ciastem wylepiaj foremki. Foremki piecz w 180°C około 10 minut, aż ładnie się zrumienią, a następnie przestudź.
Przesianą mąkę połącz z cukrem w misce, dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
W drugiej misce ubij jajka, dodatkowe żółtko oraz szczyptę soli na puszystą masę. Delikatnie połącz obie masy i dokładnie wymieszaj.
Do ostudzonych tart wlej masę i piecz w 150°C przez około 15 minut. Na gotowe tarty połóż drewniany widelczyk i przewiąż wstążką na prezent.
1,5 szklanki | mąki |
100 g | masła |
1,5 łyżki | Cukru Pudru DIAMANT |
1/2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
2 | żółtka |
1/4 szklanki | mąki |
3/4 szklanki | Cukru Drobnego DIAMANT |
1/2 szklanki | świeżego soku z cytryny |
1 cytryna | do otarcia skórki |
2 | jajka |
1 | żółtko |
szczypta | soli |
• foremki do tortilek