Ciasto

Soul Cakes

Opinie
  • Do 60 minut
  • ok. 20 ciasteczek
  • Łatwy

Zaduszne ciastka rodem z… Irlandii!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Rozgrzej piekarnik do 190oC. 

Włóż masło do dużej miski i dodaj cukier. Wymieszaj mikserem. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.

Krok 2/5

Przesiej do masy najpierw mąkę, a potem przyprawy na wierzch. Wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając, aż ciasto się połączy.

Krok 3/5

Przenieś ciasto na matę silikonową lub powierzchnię posypaną mąką, a następnie ugniataj rękami, aż dobrze się połączy. Dodaj połowę rodzynek i zagnieć je w cieście, drugą połowę dodawaj partiami podczas wyrabiania ciasta.

Krok 4/5

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wycinaj kółka foremką lub szklanką. Gotowe ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw odstępy między ciasteczkami. Wytnij krzyżyk na każdym ciasteczku. Dołóż rodzynki na końcach nacięć i pośrodku krzyżyka.

Krok 5/5

Piecz 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Składniki

175 g masła o temperaturze pokojowej
175 g Cukru Białego DIAMANT
3 żółtka średniej wielkości
450 g mąki
1 łyżeczka cynamonem
0,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 g rodzynek
7 łyżek masła
arrow
}