Mandazi

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 4 porcje
  • Trudny

Słodka tanzańska propozycja na śniadanie lub deser

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
tanzanskie mandazi
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/7

Umieść w misce rozdrobnione drożdże, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 10-15 minut.

Krok 2/7

W międzyczasie przesiej mąkę pszenną oraz kokosową, zmieszaj i połącz z pozostałymi składnikami w drugim naczyniu.

Krok 3/7

Dodaj zaczyn drożdżowy, ponownie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.

Krok 4/7

Zakryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Jeśli okaże się zbyt kleiste, dodaj więcej mąki.

Krok 5/7

Ciasto o odpowiedniej konsystencji rozwałkuj do grubości około 1 cm i potnij w trójkąty.

Krok 6/7

Smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą pięknie zrumienione z obydwu stron.

Krok 7/7

Odstaw do odsączenia na papier kuchenny, a po przestygnięciu posyp cukrem pudrem trzcinowym i podawaj!

Składniki
15 g drożdży
1/3 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanka mleczka kokosowego
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta soli
do posypania Cukier Puder Trzcinowy DIAMANT
1 litr oleju
Będą ci potrzebne:

• garnek z grubym dnem


 

arrow
}