Dania

Meksykańskie tacos

Opinie
  • Do 60 minut
  • 4 porcje
  • Średniotrudny

Aromatyczna przekąska rodem z Ameryki Środkowej

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Meksykanskie tacos
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/9

Zacznij od sosu. Zalej migdały gorącą wodą na 15 minut

Krok 2/9

Odcedź migdały, obierz i rozdrobnij blenderem dodając ½ szklanki soku z limonki, pęczek posiekanej kolendry, łyżkę startej skórki z limonki, łyżkę mielonego jalapeño, łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę Syropu Złocistego Trzcinowego Diamant. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej kilka łyżek przegotowanej wody.

Krok 3/9

Czas na cebulę. Pokrój ją w piórka i wrzuć do szklanego naczynia, np. słoika. ½ szklanki octu jabłkowego zmieszaj z ½ szklanki Cukru Trzcinowego DIAMANT Dry Demerara lub Syropu Złocistego DIAMANT.

Krok 4/9

Dodaj do słoika, zakręć, potrząśnij energicznie i odstaw.

Krok 5/9

Zabierz się za bataty. Pokrój je w paski, przesmaruj oliwą z przyprawami (sól, czosnek w proszku, chili, mielony kminek).

Krok 6/9

Wyłóż je na blasze i piecz przez około 20 minut piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Krok 7/9

Gdy będą się piec, podgrzej na suchej patelni tortille. Tuż po zdjęciu z patelni, umieść je w kubku, żeby nabrały charakterystycznego kształtu łódeczki.

Krok 8/9

Gdy będą już ładnie ukształtowane, posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem, połóż poszatkowaną kapustę, bataty, cebulę, pokrojone awokado i świeżą kolendrę.

Krok 9/9

Skrop sokiem z limonki, dodaj jeszcze trochę sosu z wierzchu. Gotowe, można jeść!

Składniki
4 szklanki słodkich ziemniaków
kukurydziane tortille
2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
1 średnie awokado
1/4 szklanka liści kolendry
1 szt limonki
Na sos
1 szklanka uprzednio namoczonych, zblanszowanych i posiekanych migdałów
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 pęczek kolendry (zarówno łodygi jak i liście)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1 łyżka mielonej papryczki jalapeño
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka Syropu Złocistego Trzcinowego DIAMANT
1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
Na przyprawę do batatów
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki proszku chili chipotle
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Będą ci potrzebne:

• blacha do pieczenia
• kubki

arrow
}