Zutaten & Utensilien einblenden
Mleko ze śmietanką wlej do garnka.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i końcówką noża wyjmij to, co w środku, a następnie dodaj do garnka razem z laską wanilii.
Dorzuć cukier waniliowy i trzcinowy Dry Demerara, który wzbogaci deser karmelową barwą.
Całość zagotuj na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.
Na sam koniec dodaj żelatynę, masę dobrze wymieszaj i przełóż do małych naczyń, np. miseczek.
Gdy ostygną, przełóż miseczki do lodówki.
Po minimum 3 godzinach, gdy masa stężeje, wyjmujemy miseczki z lodówki, a następnie kładziemy dnem do góry na talerzach i delikatnie zdejmujemy z masy.
Deser udekoruj owocowym syropem lub sokiem oraz owocami.
200 ml | śmietany 30% |
200 ml | mleka (krowiego lub roślinnego) |
1 laska | wanilii |
10 g | żelatyny |
30 g | cukru waniliowego |
30 g | Cukru Trzcinowego Dry Demerara DIAMANT |
ok. 160 ml | wody |
troche | malin (świeżych lub mrożonych) |
opcjonalnie | syrop lub sok owocowy |
• miseczki z płaskim dnem
}