Desery

Panna Cotta

Opinie
  • Do 30 minut
  • 4 porcje
  • Średniotrudny

Klasyczny, włoski deser na każdą okazję

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
panna cotta
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/8

Mleko ze śmietanką wlej do garnka.

Krok 2/8

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i końcówką noża wyjmij to, co w środku, a następnie dodaj do garnka razem z laską wanilii.

Krok 3/8

Dorzuć cukier waniliowy i trzcinowy Dry Demerara, który wzbogaci deser karmelową barwą.

Krok 4/8

Całość zagotuj na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.

Krok 5/8

Na sam koniec dodaj żelatynę, masę dobrze wymieszaj i przełóż do małych naczyń, np. miseczek.

Krok 6/8

Gdy ostygną, przełóż miseczki do lodówki.

Krok 7/8

Po minimum 3 godzinach, gdy masa stężeje, wyjmujemy miseczki z lodówki, a następnie kładziemy dnem do góry na talerzach i delikatnie zdejmujemy z masy.

Krok 8/8

Deser udekoruj owocowym syropem lub sokiem oraz owocami.

Składniki
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
1 laska wanilii
10 g żelatyny
30 g cukru waniliowego
30 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
ok. 160 ml wody
troche malin (świeżych lub mrożonych)
opcjonalnie syrop lub sok owocowy
Będą ci potrzebne:

• miseczki z płaskim dnem


 

arrow
}